Maya Lin on Designing the Vietnam Veterans Memorial



I had a simple impulse to cut into the earth. 
I imagined taking a knife and cutting into the earth, opening it up, an initial violence and pain that in time would heal. The grass would grow back, but the initial cut would remain a pure flat surface in the earth with a polished, mirrored surface, much like the surface on a geode when you cut it and polish the edge. The need for the names to be on the memorial would become the memorial; there was no need to embellish the design further. The people and their names would allow everyone to respond and remember. 
It would be an interface, between our world and the quieter, darker, more peaceful world beyond. I chose black granite in order to make the surface reflective and peaceful. I never looked at the memorial as a wall, an object, but as an edge to the earth, an opened side. The mirrored effect would double the size of the park, creating two worlds, one we are a part of and one we cannot enter.
— Maya Lin, "Making The Memorial"